Werk aan de dingen, nieuwe focus en energie

23 augustus 2018

Wanneer je een creatieve geest hebt, zit je nooit stil. Wanneer je dan ook nog eens van de dingen waar jij van houd een ander blij kunt maken, is het helemaal een feestje! Voor mij is Kleine dingen een platform waarin ik mijn liefde voor de natuur, de kennis en inzichten die er te vinden zijn, maar vooral ook de schoonheid en verwondering kan delen met anderen. Met jullie. En zoals de natuur altijd rond overgaat in een nieuw seizoen, staat Kleine dingen ook nooit stil. 

 

Begin en dan?

En omdat er nu bij mij van alles veranderd en verschuift, is dat op dit moment niet zo zichtbaar op de site en in wat ik deel. Simpelweg omdat er teveel te vertellen valt, maar vooral omdat het een proces is die van binnen plaats vind. Daarom even een kleine update, zodat ik toch mijn proces in beeld kan brengen, maar ook kan laten zien dat die processen tijd kosten. (vooral als je jezelf hierin herkent)

Ik begon ooit met een paar tekeningen, kleine beschilderingen en een facebookpagina. Inmiddels heb ik een complete kaartencollectie, prints en posters, geef ik workshops en cursussen en help ik je mee in het vinden van antwoorden en maken van keuzes. Best veel en best breed. Alles is langzaam gaan groeien, maar de focus op wie ik ben en waar ik naar toe wil, gaat in zo’n proces altijd een beetje naar de achtergrond.

 

Weg met die criticus!

In mijn hoofd heb ik nog miljoenen ideeën voor uitbreidingen voor meer. Ik wil zoveel delen, laten zien, maken. Helaas heb ik maar enkele dagen in de week de tijd om alles uit te voeren. Dilemma! Want in zo weinig tijd kan ik kan niet alles voor elkaar krijgen. En geef ik mijzelf soms het gevoel dat ik jullie teleurstel. Omdat ik niets weet te plaatsen, omdat ik nog niet nieuws kan laten zien aan ontwerpen. Gek is dat hé? Dat je zelf vaak de grootste criticus bent van je eigen zelf. Want ik weet ook wel dat iedereen het lastig vind om tijd vrij te maken voor dingen die je wilt oppakken. Dat niemand mij in de gaten houd met een notitieboekje over de hoeveel nieuwe dingen die ik doe en deel. Dat het creatieve proces nu eenmaal tijd kost.

 

Nieuwe focus

Tijd dus om die criticus de mond te snoeren. En de enige wijze waarop ik dat kan doen, is door mijn focus aan te passen. Met teveel ideeën, wandelingen en workshops is het lastig om alles te laten groeien. Daarom start ik weer bij het begin: De ontwerpen, de kaarten, posters en de aanvulling hierin. Meer de groeiprocessen en inzichten in beeld brengen vanuit de natuur in wat ik maak. En als dit eenmaal stroomt, dan verder met mijn wandelingen.

Best wel een stap, want ik vind het allemaal zo leuk om te doen! Maar zonder focus en aandachtspunt kan ik niet groeien. Sta ik stil (of eigenlijk ben ik teveel aan het doen) Daarom heb ik voor de laatste maanden van dit jaar geen nieuwe workshops klaarstaan. Ook mijn verwonderlingen leg ik even stil. Alleen in december doe ik een speciale variant, een midwinterwandeling. Zo creëer ik ruimte voor mijzelf om te mogen groeien in wat ik via beelden en tekeningen wil laten zien. Via nieuwe ontwerpen, handige boekjes en meer. Ik merk nu al dat het mij veel meer rust geeft, dat ik weer meer energie heb en dat die vrijheid even nodig was!

 

 

Met de seizoenen mee

Grappig is dat ook het seizoen aansluit bij wat ik voel. Of eigenlijk, ik sluit mij aan bij het seizoen! De herfst is een tijd van reflectie, van oogsten van wat er is gezaaid, van loslaten van zaken, gerichter bezig zijn met waar je jouw energie aan wilt weggeven. Alles is daarin zichtbaar in de natuur. Vruchten en zaden rijpen nu, planten trekken langzaam hun voeding en aandacht terug naar beneden, naar de wortel. De herfst bereid voor op de winter. Op naar binnenkeren, op uitrusten en bijkomen en weer even stil worden. En of het nu bewust of onbewust is, het proces van energie geven en ontvangen, voor naar buiten gaan en naar binnen keren is altijd aanwezig is wat je ook doet. Het feit dat je niet altijd ‘aan’ kunt staan, energiek kunt zijn en de wereld aan moet kunnen is dan ook heel normaal! Ook jij mag je daarin overgeven, sterker nog, je hebt het nodig om af en toe even stil te staan.

 

 

Nieuw en groei

Hoewel ik zelf veel mensen help met het vinden van een startpunt voor verandering, is dat bij jezelf vaak een proces wat lastiger gaat. Mijn toverwoord is geduld. Is de tijd nemen. Is dat niet alles af hoeft. Keuzes maken en niet te serieus en kritisch zijn voor mezelf. En vooral, gaan staan voor wat ik te vertellen heb, mezelf meer op de voorgrond plaatsen. Ondanks dat ik zelf als introvert niet graag in de spotlight sta, draait Kleine dingen op wie ik ben en wat ik vanuit mijn perceptie deel. En dat besef is de afgelopen tijd meer naar voren gekomen. Ook hierin wil een een weg vinden die past bij mij. In de manier waarop ik dingen met jullie wil delen, met het aanbod van producten en workshops en de manier waarop ik mijn site wil aanpassen.

 

En dat is wat ik nu doe. Ik neem mijn tijd, ik laat alles langzaam groeien en kijk waar ik mijn aandacht aan wil geven. En langzaam begint alles vorm te krijgen. Langzaam veranderen er dingen. En langzaam verander ik. 

 

Rianne werkt onder de naam Kleine dingen als Illustrator & Coach. Met haar illustraties, workshops  en wandelingen laat ze jouw inspiratie , energie en verwondering weer stromen.

Spreekt het artikel je aan? Ik lees graag alle reacties door en ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt 🙂 


Deel jouw gedachten

 • Verkooppunten

  wholesale en verkooppunten
 • Natuur illustraties

  bekijk mijn shop
 • Workshops & Wandelingen

  Aanbod workshops & activiteiten
 • Mijn studio

  studio in Drenthe
 • Kleine dingen

  Over Kleine dingen
 • Agenda

  Bekijk de agenda
 
%d bloggers liken dit: