Verhaal achter: De varens

31 augustus 2016

Om mij heen is het stil. Zonlicht valt op mijn gezicht. Ik haal diep adem en ruik de geur van het bos. Er beweegt helemaal niets terwijl ik om mij heen kijk. Bruine stammen recht omhoog, maar op de bodem is het groen.

 

Bosplant

Van alle planten in het bos, is een varen voor mij toch het meest tot de verbeelding sprekend. De manier waarop een varen zichzelf uitrolt ziet er magisch uit. Als een heel ingenieus systeem waarin elk detail van belang is. Ze groeien op de bosbodem. Wanneer je door een bos loopt waar veel varens staan, dempt het geluid om je heen. Vaak groeien ze op grond waar veel blad blijft liggen en waar je veert over een bodem van mos. Het ziet er bijzonder uit als zonlicht door de fijne kleine blaadjes de bodem probeert te raken. Varens werken op mij verstillend. Alsof je even de adem in moet houden om het moment vast te houden.

IMG_3420

Oeroud

Ze zien er niet alleen ‘oud’ uit, ik ontdekte later dat varens eigenlijk miljoenen jaren lang weinig zijn veranderd. Varens zijn voor mij dan ook symbool van planten die er gewoon zijn, ondanks wat er om je heen gebeurd, ontzettend sterk zijn en er toch mooi en elegant uit zien. Ook de kleur is mooi, van heldergroen in het voorjaar naar langzaam bruin rood in het najaar.  Er zijn verschillende varianten varens, allemaal met een eigen kenmerk, vorm en kleur. Voor mij is een varen, hoe vaak ik ze ook tegenkom, toch iets bijzonders.

IMG_5792

 

Eerste ontwerpen

Het is dan ook niet raar dat deze illustratie een van de eerste was die ik maakte als Kleine dingen. Simpel en puur, omdat de plant het zelf ook is. Eenvoudig maar toch sterk en aanwezig. En voor als je minder groene vingers hebt, toch iets groens voor in je huis!

prints2

 

Deze illustratie en anderen vindt je in mijn webshop terug als kaartje, poster of print. Mooi als kleine groene eyecatcher aan de muur of in de kast!


Deel jouw gedachten

 • Verkooppunten

  wholesale en verkooppunten
 • Illustraties & Prints

  bekijk mijn shop
 • Workshops & Wandelingen

  Aanbod workshops & activiteiten
 • Mijn studio

  studio in Drenthe
 • Kleine dingen

  Over Kleine dingen
 • Agenda

  Bekijk de agenda
 
%d bloggers liken dit: