Publicatie Liefke magazine

Naast het maken van illustraties, deel ik mijn inspiratie ook graag in woorden. Voor Liefke magazine schreef ik dan ook een bijzonder artikel over het thema van de liefde. Over de liefde valt veel te vertellen. Voor Liefke magazine schreef ik een stuk over de kracht van liefde en de vele facetten die ze heeft. De inspiratie kwam vanzelf, na veel denken, veel wandelen en mijmeren.

Liefke is een prachtig mooi magazine zonder haast. Met aandacht, eenvoud, stilte, woorden en beelden zijn het kleine adem monumentjes om van te genieten. De editie (met thema Liefde) waarin dit artikel verscheen is verkrijgbaar in de online shop en hier te bestellen.

Het hangt in de lucht. Zit in ons hart. Altijd. Overal. Als een zacht briesje, een kleine aanraking. Een licht en tintelend gevoel, zorgeloos en even los van de wereld. Soms zo dichtbij en soms onbegrijpelijk ver weg. Liefde is groot. Liefde is zacht, oersterk en soms zo overweldigend diep. 

In zoveel liedjes bezongen, inspiratiebron voor vele films en verhalen, de liefde. Maar wat is liefde eigenlijk? Waarom is liefde zo belangrijk voor ons? En hoe uit liefde zich dan in jouw of mijn leven? Hoe langer je nadenkt over liefde, hoe meer vormen en facetten ze van zich laat zien. Een duik in de liefde is een duik in jezelf, in momenten, in mensen en in je hart.

Ons hele leven is liefde met ons verweven. Vanaf het moment dat we ademhalen tot het moment dat de adem stopt. In de mensen en momenten die ons leven vormen. In de momenten dat liefde heel ver weg lijkt of juist tastbaar aanwezig. Liefde is leven. In veel tradities en religies is de liefde de basis van alles, de levensadem. En wanneer je dit in gedachten neemt, merk je misschien hoeveel in ons dagelijkse leven gebaseerd is op liefde. Zonder liefde kun je niet leven, is alles betekenisloos. Liefde geeft betekenis aan wat we doen, betekenis aan onze keuzes en de mensen en momenten die belangrijk voor ons zijn. Kun jij je een leven voorstellen zonder liefde?

Maar hoe groot en hoever reikt liefde eigenlijk in een mensenleven? De meest bekende vorm van liefde die we horen en zien om ons heen, is die van de romantische liefde, door de oude Grieken Eros genoemd. Maar volgens de oude Grieken zijn er vele vormen van liefde in een mensenleven. Omringt de liefde je met meer dan alleen vlinders in je buik en romantiek. Denk bijvoorbeeld aan de liefde die je voelt voor de mensen direct om je heen (Philia), de liefde voor je kinderen (Storge), of liefde in die kleine momenten van echt contact met een onbekende (Ludus). En natuurlijk de meest moeilijke vorm van liefde, de liefde voor jezelf (Philautia). Allemaal voelen ze anders, hebben ze een andere lading en resoneren ze op een ander niveau. Diep en krachtig, of juist licht en luchtig. Liefde raakt je, vormt je en geeft jouw leven betekenis en waarde. En niet alleen jouw leven. Door liefde in welke vorm dan ook te uitten, raak je ook een ander. Geef je ook betekenis en waarde aan het leven van iemand anders. Jouw liefde, in elke vorm, is niet alleen van jou. Jouw liefde gaat voorbij alle grenzen en is zoveel groter dan jijzelf.

Meer lezen? Download hieronder het hele artikel, of bestel Liefke magazine hier: Liefke no.7 Liefde

Deel jouw gedachten

%d bloggers liken dit: