Over keuzes maken en dichtbij jezelf blijven

30 juli 2018

In ons leven maken we heel veel keuzes. Grote keuzes, die ons leven behoorlijk beïnvloeden en kleine keuzes, waar we soms niet eens bewust bij stil staan. In vergelijking met onze ouders en grootouders zijn onze keuzes ook nog een behoorlijk uitgebreid. Waar er vroeger gewoon minder was (en dus ook minder te kiezen was) voelt het soms in onze dagelijkse leven als een overvloed.

 

Letterlijk kan die hoeveelheid keuzes ons soms overspoelen. Letterlijk onze adem benemen en vast zetten. Er is teveel, en alles is terug te leiden naar jou en de keuze die je maakt. Waar vroeger veel meer al vast lag in ons leven, ligt nu de hele wereld en al het aanbod open.

Ga je dus ergens voor, betekent het dat andere opties niet meer mogelijk zijn. En ga je twijfelen, of het wel een keus is die bij je past. Waar je echt achter staat. Of het de keuze is die je verder brengt, die je het geluk, plezier en de basis geeft waar je op hoopt.

…….

Die druk kan je behoorlijk overvallen. Kan je soms zelfs verlammen. Want wat nu als je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Wat nu als blijkt dat het niet is wat je had verwacht? Als het tegen blijkt te vallen, te moeilijk blijkt te zijn of zelf iets zijn waar je spijt van hebt? De enige die je daarop kan aanspreken ben jezelf. En heb je eenmaal iets gekozen is het moeilijk om die keuze ongedaan te maken. Het maken van een nieuwe keuze is dan ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. De afwegingen die je ervoor moet maken. De dingen die hierdoor niet mogelijk zijn of de wijze waarop je gemaakte keuze eigenlijk geen andere optie meer lijkt te geven.

 

Wat heb je nodig?

Wat ik heb gemerkt door veel buiten te zijn, de natuur te observeren is dat onze gedachten door al die keuzes zichzelf klem zet. Wij zien ons leven als iets wat in de natuur eigenlijk niet voorkomt. Onze gedachten vinden het lastig om met zoveel keuzevrijheid om te gaan en proberen het voor ons gemakkelijker te maken. Om alles te verdelen in hokjes. Als dit, dan dat. En voor heel veel dingen is dat fijn en nodig. Maar niet alles is op die manier te verdelen. We missen op dat moment de vrijheid in ons hoofd. De ruimte in onze gedachten en vooral dat keuzes niet alleen met gedachten zijn op te lossen.

Wanneer ik op pad ben met iemand voor een coachend gesprek is het eerste antwoord op de vraag: wat heb je nodig? Steevast: ademruimte, lucht!

 

En dat zoeken we op. Je hebt ruimte nodig om weer te kunnen voelen waar je bent. Ruimte nodig om te zien dat er meer is dan de keuzes die jij jezelf hebt voorgelegd. Ruimte nodig om te ontdekken, te voelen en adem te halen. Ruimte om weer tot jezelf te komen. Waar ons denken ons in een ogenblik overal brengt en ver vooruit in de toekomst probeert te kijken, brengt de natuur ons weer terug naar onszelf.

Want je bent hier en nu. Er is geen straks, er is geen goede of slechte keuze. Er is alleen hoe iets is gelopen tot het punt waar je nu bent. Hoe je vanaf nu verder gaat ligt nog helemaal open. Bam! Zo fijn dat de natuur je dat kan laten ervaren!

 

 

Kronkelweggetjes zijn leuker

De natuur kent namelijk geen keuzes. Die keuzes leggen wij er zelf neer. In onze gedachten is ons leven als een lijn van A naar B. Met soms wat kronkelingen tussendoor. De momenten waarop je besloot dat het niet ging zoals je wilde en een andere weg  in sloeg. Maar wanneer je kijkt naar de natuur bestaat er geen lijn. Is er geen kronkelweg. Die hebben we namelijk zelf gemaakt! Die kronkelweg hebben we zelf veroorzaakt. De natuur is als een veld vol bomen, vennen, rotsen, bloemen en meer. En je kunt van A naar B, maar het hoeft niet. En het hoeft ook niet in een lijn. Als jouw weg mooier loopt via G of C kan dat gewoon. Als als blijkt dat je niet via F kan, dan loop je om door S. En wie bepaald dat B jouw einddoel moet zijn? Misschien voel je je wel gelukkiger bij X!

Een van mijn allereerste kaartjes ging dan ook over het bepalen van je eigen weg. Zo belangrijk dat je hierbij dichtbij jezelf blijft en je niets aantrekt van de routes van anderen! 

 

Loslaten hoort erbij

Het fijne van loslaten van bepaalde denklijnen en richtingen is dat ergens ‘op terugkomen’dan ook niet bestaat. Wanneer je het gevoel hebt dat je een keuze hebt gemaakt, maar later spijt hebt omdat het toch niet is wat past, of is zoals je had verwacht, is dat niet erg!

Er is geen schande in ontdekken dat iets niet bij je past, of dat iets ingewikkelder en anders in elkaar zat als dat je had voorzien. Je kan niet terug, want destijds wist je niet wat je nu wel weet.

Het enige is, dat je vanaf hier weer de ruimte kunt vinden om een andere richting op te zoeken. Of eens te proberen wat je andere optie was geweest. Misschien is dat wel waar je hart ligt, waar je weg verder loopt. Heerlijk als je dat gevoel van ‘terugkomen op een keuze’ mag loslaten, het geeft je weer ruimte om te voelen, dichterbij jezelf te blijven en vooral te laten inzien dat een ‘doel’ niet altijd is wat je had gedacht, of wat uiteindelijk bij je past!

 

 

Stilstaan en je plek bepalen

Maar dit betekent wel dat het belangrijk is om af en toe even stil te staan. Om je heen te kijken. Te zien of waar jij nu staat nog steeds is waar jij blij van wordt, hoe je horizon er nu uitziet en welke richting je vervolgens op wilt (of juist denkt dat jouw plek gewoon precies goed is!)

En vooral welke obstakels je kan verwachten. Dingen die om je heen zijn veranderd waar je rekening mee moet houden. Dat is leven! Het is geen weg, geen lijn, geen route. Linksaf sluit niet uit dat je rechts uit kan komen. Soms zijn er obstakels, soms de mooiste uitzichten en ervaringen. Soms lijkt iets eindeloos traag te gaan, soms ben je er sneller dan verwacht.

Niet gek dat je in de natuur de meest mooie inzichten kan geven. Of dat het je zelfs een weg kan laten zien die je eerder niet zag. Maak er gebruik van. Ga erop uit. Ontdek wat er om hoekjes ligt, welke obstakels je inmiddels al wel niet hebt weten te trotseren en vooral, geniet van je uitzicht!

 

 

Dus loop je vast, zoek dan de ruimte op. De ruimte in het buiten zijn, in vrijheid zien in alles wat je onderweg tegenkomt. En probeer eerst daar te blijven. Je zal zien dat er vanzelf dingen helder worden op het moment dat je stilstaat en luistert. 

……

Wil je ervaren wat een verhelderende wandeling voor jou kan doen? Met een Pepwalk kun je met mij mee de natuur in om het te ontdekken! De kaartjes zijn te vinden in de webshop. Over het vinden van je eigen weg en het belang van af en toe stilstaan en te genieten. 

 

Rianne werkt onder de naam Kleine dingen als Illustrator & Coach. Met haar illustraties, workshops  en wandelingen laat ze jouw inspiratie , energie en verwondering weer stromen!

Spreekt het artikel je aan? Ik lees graag alle reacties door en ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt!


Deel jouw gedachten

 • Verkooppunten

  wholesale en verkooppunten
 • Illustraties & Prints

  bekijk mijn shop
 • Workshops & Wandelingen

  Aanbod workshops & activiteiten
 • Mijn studio

  studio in Drenthe
 • Kleine dingen

  Over Kleine dingen
 • Agenda

  Bekijk de agenda
 
%d bloggers liken dit: