De kracht van stilte

15 januari 2019

 

Sshhh, sta jij wel eens stil? Echt even stil?  Onze hele leven, onze hele wereld, draait om vooruitgang. Om doorgaan, nieuwe stappen maken, je lat verleggen. In ons werk, bedrijf of leven willen we door. Het gaat om groei, uitdaging en niet opgeven. Er is onze onze maatschappij weinig ruimte meer om een stap terug te kunnen doen. Op adem te kunnen komen. Stil te staan. En omdat we dit niet meer doen, weten we ook niet meer zo goed hoe. Voelen we een enorme angst voor stilte. En dit heeft grote gevolgen voor ons (mentale) welzijn.

Burn-out, overspannen, ontzettend moe zijn, ziek worden. Allerlei kwaaltjes en een constant gevoel van stress, druk en het even niet meer aankunnen. De laatste tijd nemen burn-out en overspannenheid een groot deel van het Nederlandse ziekteverzuim in. Wellicht heb je er ervaren mee, of zit je er middenin. Het is een klap. Ineens is je hele leven met een ruk tot stilstaan gezet. Het kan een enorme aanslag zijn op je fysieke lijf en voor je mentale welzijn. Het maakt je weer klein, ontzettend kwetsbaar en vooral onmachtig.

 

In stilte ligt kracht

Ons hele zijn heeft stilte nodig. Ademruimte. Tijd om te mijmeren, te dromen, ruimte te maken in gedachten. Wij zijn zo sterk verbonden met de natuur, terwijl ons dagelijks leven daar zo ver van af is komen te staan. De natuur is cyclisch. Draait om seizoenen. Groei maar ook stilstand. Door de afwezigheid van stilte branden we op. Kunnen we op een gegeven moment niet meer verder omdat onze voorraad, ons energielevel en ons lijf de stroom niet aan kunnen. Stilte is enorm krachtig voor ons denken en ons lijf. Stilstaan geeft je de tijd op adem te komen, aan te sterken en voor te bereiden op nieuwe stappen. Maakt ruimte om te bepalen wat je nodig hebt en laat je voelen waar je staat.

 

Een moment van stilte

Ik pleit voor meer tijd om te mijmeren. Om jezelf even terug te kunnen trekken, om gewoon even stil te zijn. Op te laden, bij te komen. Ons lijf en onze gedachten hebben stilte nodig, tijd om mentaal tot rust te komen. En hierin sta ik niet alleen. Gelukkig maar, steeds meer en meer is de roep om stilte te horen. De noodzaak om terug te keren naar de natuur, een andere kijk op werk en leven bloeit op. Tiny houses, bosbaden en mindfulness, yoga en meditatiegroepen zijn steeds meer in opmars. Omdat ze ons vertellen dat meer niet altijd beter is. Dat vooruitgang ook inhoudt om af en toe stil te staan en goed te kijken waar groei nu echt nodig is. Om je weer te laten voelen wat je lichaam en geest even nodig heeft.

 

In connectie met jezelf

In mijn eigen werk en in de workshops en cursussen is dat dan ook de eigenlijke boodschap. Door stil te worden, stil te staan maak je jouw wereld groter. Voel je weer de connectie met je lijf, je omgeving en je energie. Voel je weer even wat aandacht nodig heeft, hoe je jezelf kunt opladen. Het is een kleine adempauze tussen alles door. Een kleine glimp van mijmering, verwondering en aandacht. Want stilstaan is zo belangrijk. Stilstaan zorgt dat je daarna weloverwogen je energie kan richten op wat echt nodig is. Laat je voelen dat even niets doen je zoveel verder kan brengen dan doorgaan zonder het contact te hebben met wat je eigenlijk doet.

 

In connectie met de natuur

Wij zijn als mens een natuurwezen. Ons lijf, onze gedachten en onze wereld zijn deel van elkaar. We hebben niet een oneindige voorraad energie, maar hebben ook tijd nodig om die energie op te laden en te sturen. Even stil zijn en stilstaan brengt je verder dan doorgaan. Het sterkt je aan, fysiek en mentaal en maakt weer ruimte vrij in gedachten, dromen en doen. Stilstaan is daarmee stiekem de drijfveer van vooruitgang. Omdat stilte je de meest belangrijke en waardevolle momenten en inzichten kan geven. En als dat niet gebeurd heb je in elk geval jezelf kunnen opladen en kunnen genieten van het moment. 

Sta jij vaak genoeg stil? Wanneer is de laatste keer dat je echt goed om je heen hebt gekeken? Zie en voel jij nog waar jouw energie naar toe gaat? 

Stilte geeft antwoorden, geeft ruimte, maakt stappen helder en schept rust in chaos. Stilte is juist ontzettend aanwezig, overweldigend en gaat dieper dan je denkt. Stilte geeft inspiratie, wijsheid en brengt je weer in contact met jezelf. Hoeveel stiltemomenten maak jij vrij het de komende jaar?

Op welke manier laat jij jouw energie weer stromen en maak jij je hoofd weer licht en vrij?

 

——

Rianne werkt als natuur illustrator onder de naam Kleine dingen. Via illustraties, workshops, wandelingen en cursussen maakt ze je deel van een wereld vol energie, inspiratie en kleine momenten. Momenten om even stil te staan, te verwonderen en voelen wat  jouw aandacht nodig heeft en jouw ogen doen stralen.

 


Deel jouw gedachten

 • Verkooppunten

  wholesale en verkooppunten
 • Natuur illustraties

  bekijk mijn shop
 • Workshops & Wandelingen

  Aanbod workshops & activiteiten
 • Mijn studio

  studio in Drenthe
 • Kleine dingen

  Over Kleine dingen
 • Agenda

  Bekijk de agenda
 
%d bloggers liken dit: