Adem in, adem uit, terug naar binnen

12 juni 2018

Fijn hé? Alleen het schrijven van deze titel maakte mij al rustig. En nieuwsgierig, want hoe voel jij je op dit moment? Heb je even adem en een rustmoment nodig op dit moment? Ik weet van mezelf dat mijn eigen rust opzoeken niet altijd lukt. Mijn hoofd vind stil staan lastig. De to-do lijstjes gaan namelijk gewoon door, net als alle andere dagelijkse zaken. Echt even stilstaan tussendoor, rust nemen en opladen is dan ook iets wat vaak tussendoor glipt.

 

En daarom kwam ik een paar maand geleden op het idee om het bewust opzoeken van rust, van stil en contact met mezelf meer centraal te stellen. Niet alleen in mijn eigen leven, maar ook in wat ik maak en ontwerp. Want als ik er al moeite mee heb, kan het niet anders dat er meer mensen zijn die het lastig vinden om af en toe even weer die rust te nemen.

 

Je adem is je ziel

Zo ontstonden in mijn hoofd de ideeën voor de aandachtsposters en kaarten. En zo kwam er ook een aantal nieuwe postkaartjes in beeld, waarbij stil staan, dromen en de tijd nemen op papier ontstonden. Maar het kaartje waar ik het allergelukkigst van werd was het kaartje met de simpele tekst; adem in, adem uit. Want dat was precies wat ik nodig had. Precies waarom ik er meer mee wilde doen. Je ademhaling is namelijk de meest belangrijke basis van tot jezelf komen. De adem laat je weten hoe je je echt voelt. Is zo sterk verbonden met je emoties, met jezelf uiten, met weer opladen.

De ademhaling komt ook in de aandachtsposter terug namelijk. Ook daar is het de basis van die rust. Eerst stil staan, dan ademhalen en voelen. Adem is krachtig, adem kan je sturen, adem kan je troosten, adem kan je weer thuis laten voelen waar je ook bent.

 

Adem als basis van het al

Zoveel religies en levensovertuigingen zien adem als de basis van het al. In de christelijke, joodse en islamitische schriften word vaak de adem van God genoemd. De levensenergie die alles in beweging zet. De heilige geest kun je vanuit Grieks en Latijn vertalen als heilige wind, lucht of adem. Binnen het hindoeïsme komt ook de adem voor in de scheppingsverhalen. De adem is bij het boeddhisme de basis voor het bereiken van verlichting. Door meditatie, leegmaken van gedachten kun je uiteindelijk komen tot een staat van zijn, of nirvana.

Adem is belangrijk, adem is de manier om weer even tot jezelf te komen, om tot rust te komen, om weer in contact te staan met jezelf en je omgeving.

 

 

 

Adem eens in en uit

Hoe vaak sta je eigenlijk stil bij je ademhaling? Het helpt enorm om gewoon eens diep in en uit te ademen. Ik deel graag deze kleine oefening met jullie! Iets wat je waarschijnlijk zelf al wel weet, maar waar je vaak toch nog te weinig gebruik van maakt. Het is een allereerste video en hopelijk volgen er meer!

 

En wil je dit als reminder thuis ergens een plekje geven? In mijn shop vind je de aandachtsposter, aandachtskaarten en het adem kaartje terug!

 

 

 

 

Mocht je naar aanleiding van deze blog en de oefening nog vragen hebben, stel ze gerust! Ik lees alle reacties en zal proberen er zo goed mogelijk antwoord op te geven 🙂


Deel jouw gedachten

 • Verkooppunten

  wholesale en verkooppunten
 • Illustraties & Prints

  bekijk mijn shop
 • Workshops & Wandelingen

  Aanbod workshops & activiteiten
 • Mijn studio

  studio in Drenthe
 • Kleine dingen

  Over Kleine dingen
 • Agenda

  Bekijk de agenda
 
%d bloggers liken dit: