5 tips voor inspiratie

18 april 2016

 

Help ik zit vast!

Leuk en aardig, al die verhalen over inspiratie en energie, maar hoe werkt dat dan?

Het makkelijkst is dan een voorbeeld van hoe, in dit geval voor mij, dit proces nu eigenlijk gaat. Dit kan voor elk persoon anders zijn, maar de basis blijft hetzelfde. Inspiratie heb je nodig op momenten dat je ergens in vastloopt. Iets moet oplossen, iets anders moet doen, of iets nieuws wil doen. Wanneer je vastloopt is je hoofd ook letterlijk aan het vastlopen. Je denkpatroon komt namelijk niet meer verder dan wat het al heeft gedacht of uitgewerkt. Je kunt het zien als een zandloper. Je bent steeds verder naar het punt toe gegaan met het uitdenken en oplossen, maar je hoofd heeft weer ruimte nodig en een breder kader om een oplossing of idee te krijgen om verder mee te werken.

 

Daarom punt 1:

Zoek de ruimte op!

Klinkt heel logisch dan toch? Alleen als je in een zandloper zit is het vinden van dat bredere perspectief niet zo makkelijk. Hoe vind je dan weer ruimte in je hoofd? Door het hele idee en het hele probleem los te laten. En dat doe je door juist hele andere dingen te doen dan waar je mee bezig bent. Voor mij is dat naar buiten gaan en letterlijk de ruimte om me heen te ervaren.

Maar de ruimte op zoeken kan ook betekenen dat je van je denkpatroon de uiterste hoeken opzoekt of juist het tegenovergestelde gaat uitwerken. Je wilt A, maar hoe zit dat eigenlijk als je vanuit Z gaat werken? Je wilt links, maar wat en hoe ziet links eruit als je vanuit rechts begint?

 

Dan kom je automatisch al een beetje uit op punt 2:

Ga spelen en ontdekken!

IMG_5973

Ha dat klinkt als totale vrijheid! Dat is het ook, maar je moet jezelf wel een zetje geven hierin. Want zomaar wat doen en gaan spelen en ontdekken is natuurlijk een beetje raar als volwassene zijnde. En daarom werkt dit het beste om je in te beelden wat en hoe je zou doen en reageren als je weer 8 was en nergens regels en restricties aan vast zitten. Voor mij is dat het leukste deel van het hele verhaal. Ik gebruik mijn fotocamera om de wereld weer even anders te bekijken en te zien hoe de wereld er dan uitziet. Niet alleen de wereld die je ziet is hierin belangrijk. Ook woorden of zinnen kunnen dan ineens opvallen. Je kunt letterlijk schuiven en omgooien in wat je hebt opgeschreven of in beeld hebt gebracht. Niet nadenken maar gewoon doen!

 

Dan komen we uit op punt 3:

Wat is het leukste wat je hebt ontdekt?

IMG_5944

Wat blijft er hangen en blijft je fascineren in het hele gebeuren tot nu toe? Dit is misschien het zandloperpunt voor jou. Vanuit dat gegeven zou je weer verder kunnen komen! Met dat ene woord, die ene zin, dat ene beeld kun je verder gaan met ontdekken. Wat fascineert je er zo aan? Waar doet het je aan denken? Wat hoort erbij en hoe ziet dat er dan uit? Wat is jouw eigen link met dat gebeuren? Wat gebeurd er als je dat samenbrengt bij elkaar en wat roept dat weer bij je op?

Punt 4 is dan eigenlijk een logisch vervolg:

Ga het onderzoeken!

Duik erin en zoek uit wat het is en wat je ermee kan. Zoek mensen op die ermee bezig zijn, bekijken voorbeelden van anderen, lees boeken en ga het internet af om te zien wat er mogelijk is. Schrijf alles op voor jezelf en kijk dan wat jouw eigen insteek is in dit hele gebeuren. Wat wil jij ermee en wat is daar anders in dan wat er is? Wat is er mogelijk en wie of wat heb je nodig om dit te kunnen doen?

 

Punt 5 is er dan al:

Maak het je eigen!

wisentserie

Als je alles hebt staan en onderzocht is dit de leukste stap. Het uitwerken hoe jij dit wilt gaan doen en hoe je het de wereld in gaat brengen. Of dit nu je nieuwe carrièreswitch is die je wilt maken, of hoe je zelfverzekerder de wereld in wil stappen, nu kun je het doen! (of maken in dit geval voor mij) Herken je mijn weg?

 

 


2 reacties op “5 tips voor inspiratie”

 • Ruth

  Rianne, ik herken mij hier helemaal in. Een aantal jaar geleden moest bij mij het roer om. Ik bleef hangen in mijn ontwikkeling en ben gaan zoeken. Ik moest terug naar de basis, de natuur! Vanuit daar is mijn ontwikkeling opnieuw gestart. Ik ging me weer verwonderen en werd gelukkig van de kleine dingen. Ik kon weer woorden geven aan dingen die mij inspiratie gaven en het gevoel en de ontwikkeling gingen weer stromen. Dat was een fijne ontdekking. De varen is mijn favourite plant. Ik heb de boomvaren mogen bewonderen in Nieuw-Zeeland! De Zilver Varen! Prachtig! Ik hou zo van groen, vooral het jonge groen van de varen in het beginstadium. Bedankt voor je mooie illustraties!

  • Rianne

   Hoi Ruth, wat fijn om je verhaal te lezen! Bijzonder hoe dan ineens dingen op hun plek vallen, en je weer met een nieuwe blik naar jezelf en jouw eigen wereld mag kijken! Nieuw zeeland is voor mij een stiekeme droom, de groene natuur daar lijkt me overweldigend mooi!

Deel jouw gedachten

 • Verkooppunten

  wholesale en verkooppunten
 • Illustraties & Prints

  bekijk mijn shop
 • Workshops & Wandelingen

  Aanbod workshops & activiteiten
 • Mijn studio

  studio in Drenthe
 • Kleine dingen

  Over Kleine dingen
 • Agenda

  Bekijk de agenda
 
%d bloggers liken dit: